Tandblekning

Det finns en mängd olika metoder för att bleka tänder. Flera av dem är direkt skadliga för emalj och tandkött och därför bör man se till att vara ordentligt påläst innan man väljer behandlingssätt. Många företag erbjuder olika lösningar för tandblekning hemma, men i allmänhet kan man säga att det är säkrare att få den utförd hos tandläkare. Det är viktigt att ta reda på vad den upplevda missfärgningen på tänderna beror på. Inte alla har kritvita tänder i grunden och då kan det vara svårt att uppnå det oavsett behandling. Är emaljen däremot fläckad av till exempel rökning eller vindrickande så kan det oftast blekas bort.

Tandblekning hemma, billigt

Nästan alla tandblekningsmetoder innebär att man använder väteperoxid eller karbamidperoxid vilket är ett förstadium till väteperoxid. Detta kan göras på olika sätt. När tänderna bleks hos tandläkare så gjuts en speciell skena för ändamålet som sedan kan användas vid blekning hemma.

Tandblekning hemma

Den som bleker tänderna hemma kan exempelvis göra det med hjälp av så kallade stripes eller penna. Dessa är mycket enkla att använda men metoderna tar å andra sidan lång tid om många eller alla tänder ska blekas. De här metoderna passar kanske bäst som komplement till mer omfattande behandlingar, eller om bara enstaka tänder är missfärgade. För hemmabruk finns också whiteningtandkrämer, dessa fungerar genom att emaljen poleras och de kan därför slita på tänderna. Den som har sköra tänder bör rådfråga sin tandläkare innan användning.

Tandblekning med laser

När man bleker tänderna på klinik så kombinerar man ofta blekgelen med laser för att påskynda processen. Detta är helt klart den metod som ger snabbast resultat, men det finns egentligen inget bevis på att det är mer effektivt eller ger ett mer hållbart resultat. En fördel kan dock vara att blekgelen blandas särskilt efter just dina tänder och förutsättningar vilket ger ett mer förutsägbart och jämnt resultat. Behandlingen tar vanligtvis ca en och en halv timme och resultatet varar i mellan två och fem år, beroende bland annat på hur tändernas sköts om. Den som är noga med sin tandhygien och undviker färgande livsmedel kan ofta behålla effekten under längre tid.

Läs mer om att bleka tänderna!